Matěj Frank
Ničí těla

Matěj Frank

Výstava Ničí těla poprvé pohromadě představuje Frankovy sochy lidských siluet vytvořené v průběhu posledních let. „Prázdné nebo vrstvené obrysy k nám promlouvají o bytí, o těle, čase, o prázdnotě a přítomnosti a bolesti. Výstavu věnuji potlačované bělo/ruské opozici, ukrajinským lidem vzdorujícím brutální ruské agresi a íránským protestujícím, které chce tamní režim odsoudit k trestu smrti.“ mf

bio

Matěj Frank je vizuální umělec často pobývající na dálnicích  mezi Vídní, Chudobínem a Wroclawí. Zajímají jej pomalé proměny a pomíjivost. Zkoumá prostor prostřednictvím soch a zvukových instalací a zachycuje čas pomocí procesuálních kreseb a dlouhých performancí. Frankovým měřítkem času i prostoru je často lidské tělo, jak jeho vlastní, živé, tak zobrazené. Důležitou roli pro něj hraje náhoda, často pracuje na základě volného scénáře s více či méně očekávatelným výsledkem. Hledá vztahy mezi plností a prázdnotou, pomíjivostí a stálosti.

Frank coby člen spolku Bludný kámen je kurátorem a organizátorem výstav současného umění. Od roku 2016 je asistentem na katedře sochařství na Akademii výtvarného umění ve Wrocławi. Pravidelně se účastní mezinárodních projektů a výstav, jeho práce byly oceněny v mezinárodních soutěžích, získal stipendium polského Ministerstva kultury a národního dědictví i českého Ministerstva kultury.

Věří v lidskou zodpovědnost a vzájemný respekt.

 

Kurátor výstavy Jakub Frank, Leszek Wojaczek

 

Doprovodné programy

7. 12. 2022 Vernisáž výstavy za účasti autora

8. 12. 2022 Komentovaná prohlídka výstavy

8. 12. 2022 Komentovaná prohlídka výstavy

15. 12. 2022 Workshop k výstavě – Socha a čas

16. 12. 2022 Komentovaná prohlídka výstavy

20. 12. 2022 Workshop k výstavě – Prostor galerie vs. prostor veřejný

Termíny

  • St 7.12.2022, 18:00 — Ne 22.1.2023, 17:00

Vstupné

50 Kč

Místo konání

Pořadatel

Galerie Kaple

Videa

Obrázky