AUSGANG STUDIO
Atem

AUSGANG STUDIO

AUSGANG studio ukazuje vyšiu formu evolúcie, kde musíme prehodnotiť naše chápanie umelého života a jeho potreby do budúcnosti. Schopnosť učiť sa a prispôsobovať sa je jednou zo základov AGI a zároveň  prežitia všoubecne. Projekt '’ATEM’’ ponorí diváka do filozofie dychu ako symbolu životnej sily a základného princípu života.

AUSGANG studio vo svojej tvorbe pracuje systémom, kedy spája čisto biologické a teda prirodzené procesy a pomocou metafory ich prenáša na strojové objekty, čím vytvára akýsi nepokoj vo vnútornom prežívaní divákov. Týmto prístupom vytvárajú v divákoch pocit slúčenosti a neistoty. Totiž to je pocit, ktorý umelci Radovan Dranga a Alex Zelina prežívajú a teda pretavujú vo svojej tvorbe.

Žijeme naozaj obskúrnu dobu plnú zmien, zbytočného ekonomického rastu a neistých pocitov z budúcnosti. Doba, v ktorej sa už netešíme z vývoja technológií, pretože s nimi spoznávame našu ľudskosť. Z umelej inteligencie sa netešíme, že nám pomôže vyriešiť naše problémy, ako je chudoba či liečba rakoviny. Obávame sa, že naším neuváženým správaním nás všetkých ohrozí.

 

Alex a Radovan tvoří objekty plné kabelů, světel, přírodních materiálů, které jsou podpořené hudbou a zvukem. Vykreslují naše noční můry, kde se svět změnil na představy dystopické budoucnosti. Vytvořili si vlastní koncept. Drží se základní myšlenky: technologie se nám stává přirozená jako samotná příroda. Svět, kde se příroda musí přizpůsobit technologiím, aby přežila. Myšlenka je ukázat, kde se my, jako lidstvo, můžeme ocitnut. V době, kdy nám technologie začínají být víc přirozené, jako živé formy. Objekty jsou inspirované přírodou, sci-fi světem, počítačovými hrami, vizualizacemi generovanými neuronovými sítěmi (AI) a statistikami o klimatické krize. Stávají fiktivní světy a živé tvory, u kterých základním stavebním materiálem je lidský odpad. Plasty, káble, technologie… Tyto stvoření se řídí instinktem a přizpůsobuji se, aby přežili. Hrajeme si na bohy, ale příroda zvítězí.

 

Alex Zelina

Studium scénografie a následně odbor malba na VŠVU u profesora Ivana Csudaia.

Založeni firmy (Akasha visualstation) na tvorbu 3D mappingu, videomappingu a video-artu.

Desetiletá zkušenost v tomto odboru, kterému se stále profesionálně věnuje. Vášeň pro botaniku, založeni firmy (Zelina world) na výrobu terárií, botanických – výtvarných objektů a scénografií.

Spolupráce od roku 2020 s Radovanem Drangem při vytváření multimediálních objektů.

 


Radovan Dranga

2017-19 Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě - Katedra fotografie a nových médií (Mgr.) 

2016 Královská akademie výtvarných umění, Gent (KASK)

2013-17 Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě - Katedra fotografie a nových médií (Bc.) 

2012-13 Soukromá škola umění a designu

2009 Centennial High School, Colorado, USA 

2007-11 Střední škola pedagogiky a sociálních studií 

 

Práce

2020- Střední průmyslová škola elektrotechnická, Hálova 16, Bratislava, Katedra multimédií 

2019- Vysoká škola výtvarných umění, Bratislava - externí vyučující: Divadelní fotografie v praxi 

2019- Soukromá škola uměleckého průmyslu, Bratislava - Fotografie dizajnu 

2014- Divadelní fotograf na volné noze

Termíny

  • St 6.9.2023, 18:00 — Pá 3.11.2023, 17:00

Vstupné

50 Kč

Místo konání

Galerie Kaple

Pořadatel

Galerie Kaple

Videa

Obrázky