Karima Al-Mukhtarová
Vernisáž 27. listopadu 2024 v 18 hodin

Karima Al-Mukhtarová

Karima Al-Mukhtarová (1989) vstoupila velmi výrazně na českou výtvarnou scénu na začátku desátých let jednadvacátého století. Tehdy se zaměřovala především na performance a instalaci. Postupem času se však věnuje čím dál tím více objektům a pracuje s celou škálou materiálů, tradičních přístupů a řemeslných technik. Nejstěžejnějším tématem její tvorby je identita a sebeuvědomování a to především díky i kvůli jejím rodičům. Oba nepochází z České republiky, ale Karima tu žije od narození. Skrze svoji tvorbu hledá odpovědi pro sebe sama i pro nás, protože pro nás samozřejmé kulturní stereotypy poznávala až ve společnosti a musela je nejprve pochopit. To autorce poskytuje určitý nadhled, pohled z jiného úhlu. Záměrně pracuje v kontrastu jinakosti a přirozenosti, obyčejnosti a nevšednosti, s chybou a náhodou.

Pro Galerii Kaple připravuje intervenci z výšivek a gobelínů.

Kurátorka: Romana Veselá

 

 

Karíma Al-Mukhtarová je absolventkou hned tří uměleckých škol (FUD Ústí nad Labem, UMPRUM, AVU) a několika zahraničních stáží, je multimediální umělkyní, která pracuje s kombinováním nejrůznějších přístupů a technik. Leitmotivem jejích prací je identita a tradice. Kromě samotného obsahu je pro ní důležitá i rukodělnost – jedním z opakujících se principů v její tvorbě je náročná práce s výšivkou – vytvořit celý soubor prací může trvat až rok. Jak sama říká: „ Jestliže v umění, jako v každé oblasti lidské činnosti, je vzrůstající tlak na rychlost produkce, všechno ideálně teď hned, já jdu opačným směrem.“ 

Na akci mohou být pořizovány fotografie nebo audiovizuální záznamy. Svou účastí dáváte najevo svůj souhlas s focením a nahráváním vaší osoby. Fotografie a videa mohou být následně použity k další propagaci pořadatele.

Termíny

  • St 27.11.2024 — Ne 12.1.2025

Vstupné

50 Kč

Místo konání

Galerie Kaple

Pořadatel

Galerie Kaple

Obrázky