Juliana Mrvová

Juliana Mrvová

Studium:

  • Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě (VŠVU), Katedra malby a jiných médií

Vybrané samostatné výstavy:

  • 2022 Dreams of Luka, White&Weiss Gallery, Bratislava, Slovensko
  • 2018 Sen o krajine (cesta do stredu seba), Dům umění Bratislava, Slovensko
  • 2017 Travelóg, Kopploova vila, Trnava, Slovensko
  • 2016 V hlave kravy, DOT., Bratislava, Slovensko
  • 2014 From Memel to Rome, Galerie Magna, Piešťany, Slovensko

Anotace:

Výstava slovenské malířky Juliany Mrvové, absolventky VŠVU v Bratislavě, Vizuální umění, program Malba a jiná media, má pracovní název Plodná krajina. Výstava bude sestavená zejména z velkoplošných závěsných obrazů a v hlavním prostoru Kaple bude velká prostorová instalace. Ve sklepních galerijních prostorách budou prezentovány autorčiny nejnovější kresby a texty. Pracovní název výstavy je odvozen od místa, kde autorka v současné době žije a tvoří. Místa, jenž Mrvová nechá na sebe působit, které všemi smysly vnímá. Jedná se o krajinu Hontu, krajinu plnou sadů, a zahrad. A taky krajinu se všemi botanickými a etnografickými aspekty. Kurátorský tým ve spolupráci s autorkou připravuje výstavu, která se bude primárně věnovat konceptu zahrady v širokém smyslu slova jako krajinotvornému prvku. Zahrada a sad jako udržitelnost, plodnost krajiny, obraz růstu, množení, šťavnatostí.

 

Kurátorský tým: Gabriela Garlatyová, kurátorský tým GKaS

 

Juliana Mrvová vystudovala VŠVU v oboru malba a jiné média a od začátku své tvorby se profilovala nejen jako malířka. V současnosti pracuje v médiu malby a kresby, převážně velkých formátů, s přesahy do site-specifik děl a instalace. Svůj první zájem o fotografii přetavila do série obrazů s témou rostlin a zahrad, které byly zároveň její dizertační prací obhájenou v roce 2008. V sérii s názvem "Zabudnuté záhrady" zkoumala vztah technického obrazu a malby. Zároveň analyzovala zahradu jako krajinu vytvořenou člověkem a jako místo, kde se lidské propojuje s přírodním. Její zájem o vědeckou kresbu rostlin vyvrcholil sérií velkoformátových kreseb, které jsou kombinací cestopisu, deníku a mentální mapy. Mnohé z nich vznikaly během rezidenčních pobytů v zahraničí a některé byly realizované přímo v krajině, jako velkoformátová kresba na plátně v exteriéru obce Dúbravica. Každá kresba vypráví příběh daného místa a analyzuje autorčin vztah k němu na základěě mikropříběhů lidí, zvířat a rostlin, které tam potkala. Akvarely a skice dooprovází všeechny poslední autorčiny cesty po Asii či Evropě a vytváří z nich kresbové instalace. 

 

Na akci mohou být pořizovány fotografie nebo audiovizuální záznamy. Svou účastí dáváte najevo svůj souhlas s focením a nahráváním vaší osoby. Fotografie a videa mohou být následně použity k další propagaci pořadatele.

Termíny

  • St 25.6.2025 — Ne 7.9.2025

Vstupné

50 Kč

Místo konání

Galerie Kaple

Pořadatel

Galerie Kaple