Marek Halász

Marek Halász

Studium: 

  • 2004-2010 - Akademie umění v Banské Bystrici, obor Sochařství a volné umění (doc. Juraj Sapara) 

Vybrané samostatné výstavy:

  • 2020 Sečovce: I love New York, Art Café, Banská Štiavnica
  • 2015 V procese, Galerie Lepší svět, Bratislava

Anotace:

Slovenský sochař Marek Halász je absolventem sochařského ateliéru na Akademii umění v Banské Bystrici. Autor společně s kurátorským týmem připravuje pro Kapli výstavu věnující se divoké krajině poblíž vesnice Trsťany, ve které v současnosti žije a tvoří. Krajině, kterou sochař na svých každodenních toulkách rekognoskuje, intenzivně vnímá a se kterou vede dialog. Krajině, ve které hledá a nachází nová místa, souvislosti a kompozice. Kompozice, které budou tvořit hlavní osu autorovy výstavy, sestupující i do podzemních prostor galerie. Společně s houštinami čisté, divoké přírody, začíná Halász vnímat v krajině i stopu člověka. A ta se nově začíná vkrádat do umělcových realizací. Strom jako symbol času, zrodu a zániku… Strom, ale taky beton.

 

Kurátorský tým: Stanislav Piatrik, Marek Galbavý

 

Marek Halász studoval sochařství a volné výtvarné umění v ateliéru Socha a aplikované média (doc. Juraj Sapara) na Fakultě výtvarných umění Akademie umění v Banské Bystrici. Ve své tvorbě se věnuje zejména soše, objektu, instalaci, land-artu a site-specific projektům. Jeho tvorba úzce souvisí s jeho osobním životem, s místem, kde žije, s prostorem, který vnímá nejen jako nevyhnutelnou podmínku a náhodnou danost, ale jako osudové spojení, jako výzvu. Od všeobecnějších landartových úsilí, odkazujících na ekologickou problematiku, postupně zaměřil svou pozornost na prostředí svého domova a jeho bezprostřední okolí. Zkoumá charakter daného místa, jeho tradici a genius loci, které chce uchovávat a přenášet do nových souvislostí, buď formou reálných otisků struktur konkrétního místa anebo vytvořením nových modelových struktur odkazujících na původní prostor. Nejnověji se věnuje i sociálním a politicky angažovaným projektům a akcím. 

 

Na akci mohou být pořizovány fotografie nebo audiovizuální záznamy. Svou účastí dáváte najevo svůj souhlas s focením a nahráváním vaší osoby. Fotografie a videa mohou být následně použity k další propagaci pořadatele.

Termíny

  • St 3.12.2025 — Ne 8.2.2026

Vstupné

50 Kč

Místo konání

Galerie Kaple

Pořadatel

Galerie Kaple